ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR
İlkbahar mevsiminin en vazgeçilmez meyvelerinden biri çilektir. Şimdi olsa 2 kilo yerim diyenleri duyar gibiyim. Benim de en çok sevdiğim meyvelerden birisidir çilek. Lezzetiyle ve faydalarıyla doğanın bize bir armağanı olan çileğin insan vücuduna faydaları nelerdir, gelin hep birlikte göz atalım.
1- Bağırsak kurtlarının oluşumunu engeller.
2- Sindirim sistemimizin düzenli çalışmasını sağlar.
3- İdrar söktürücüdür.
4- Cildimizi nemlendirerek canlı görünmesini sağlar.
5- İçinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
6- Diş etlerini güçlendirir.
7- Kanımızı temizler.
8- Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
ÇİLEĞİN İÇİNDE BULUNAN VİTAMİNLER NELERDİR
Çileğin insan vücuduna faydası bir hayli fazla. Bunu yukarıda belirttim. Şimdi bu kadar faydalı olabilmesinin sırrını daha iyi anlayacaksınız. Çileğin içinde bulunan minarel ve vitaminleri öğrenince çok şaşıracağınızı düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan çileğin içinde bulunan vitamin ve minarelleri saymaya başlıyorum.
1- Potasyum
2- Kalsiyum
3- C vitamini
4- Fosfor
5- Demir
6- Selenyum
7- Magnezyum
8- Folik asit ( hamileler için çok gerekli)
9- Manganez
ÇİLEK YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR
Evet, kendisinin o kadar faydası varken yaprağının da bir o kadar faydası vardır çileğin. Mucizevi bir meyve desek abartmış olmayız sanırım. Bu makaleyi okuduğunuzda sizde hak vereceksiniz muhtemelen. Şimdi çilek yaprağının faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir gelin hep birlikte göz atalım.
1- Çilek yaprakları da tıpkı çilekler gibi antioksidanlara sahiptir. Bu sayede kanı temizler ve bağışıklık sistemimize iyi gelir.
2- Bağırsaklarımıza iyi gelir ve metabolizmamızı hızlandırır. Kabızlık, bağırsak iltihabı ve bağırsak kurtları gibi rahatsızlıklara karşı çok etkilidir.
3- Böbreklerimizin düzenli çalışmasını sağlar. Böbreklerimizin kum ve taş dökmesine yardımcı olur. aynı zamanda vücudumuzdaki ödemlerin atılmasına da yardımcı olur.
4- Gene içinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Yansiyonu düzenler ve kolesterolü dengeler.
ÇİLEK YAPRAKLARI NASIL TÜKETİLEBİLİR
1- Kuru çilek yapraklarını bir gece suda bekletin. Ertesi gün en az 15 dk en fazla 20 dk olmak üzere kaynatın. Sonra ister çay gibi sıcak isterseniz soğuk şekilde tüketebilirsiniz. İsterseniz bal yada pekmezle tatlandırabilirsiniz. Genel olarak tercih ve tavsiye edilen yöntem budur.
2- Çilek yapraklarını sıcak suda iyice yıkadıktan sonra 15 - 20 dk kaynatarak gene isteğe bağlı bir şekilde sıcak yada soğuk olarak tüketebiliriz. İçene tatlandırıcı olarak bal yede pekmez ilave edilebilir.
çok güzelsiniz tuğba hanım
YanıtlaSil