TARÇININ FAYDALARI NELERDİR
Mutfağımız da her daim yeri olan ve çok sık tüketilen baharatlardan bir tanesi de tarçındır. Diğer baharatlara göre daha fazla tüketilebilmesinin sebebi hem tatlılarla, hem tuzlularla tüketilebiliyor olmasıdır. Fakat asıl sebep tabi ki de tarçının faydalarının bir hayli fazla olmasıdır. Tarçın ilaç yapımında da kullanılan bir baharat türüdür. Bundan da anlaşılacağı gibi tarçının faydaları bir hayli fazladır. Kısaca bahsedecek olursak, tarçının anavatanı Madagaskar, Malezya ve Endonezya dır. Bitkisi ülkemizde yetiştirilebildiği gibi başka bir çok ülkede de yetiştirilebilmektedir. Şimdi hazırsanız tarçının faydaları nelermiş gelin bir göz atalım. Bu makalemi okuduktan sonra tarçın tüketiminizi arttıracağınızdan eminim.
1- NÖROLOJİK RAHATSIZLIKLARA KARŞI SİZİ KORUR
Tarçının faydalarından en önemlisi beynimizde bulunan nöronların sağlığını korumasıdır. Hafızamızı kuvvetlendirir, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkların oluşumunu en aza indirir. Tarçının insan beynine olan faydası, yapılan araştırmalar sonucu ıspatlanmıştır.
2- KANSERE KARŞI ETKİSİ
Antioksidan bakımından baharatlar arasında en zenginlerinden birisi tarçındır. İçinde flavonoid, fenolik asit ve polifenol gibi antioksidanları barındırır. Bu antioksidanlar vücudumuzda serbest radikallerin oluşumunu engeller ve kanser olma riskini en az düşürür. Çağımızın hastalığı olan kansere karşı tarçın iyi bir kalkandır.
3- METABOLİZMAYA FAYDASI
Tarçının faydalarından bir diğeri de metabolizmaya olan etkisidir. Özellikle diyabet hastaları için muazzam bir doğal ilaçtır. Tarçın vücudumuzda kan şekerini dengeler ve insülin direncini korur. Kilo vermek isteyenlerinde tarçını çok sık kullanmasının sebebi budur.
4- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR
Tarçında bulunan biyoaktif bileşenler vücudumuzun zararlı bakteriler, zararlı parazitler, mantar ve virüslerle olan mücadelesini güçlendirir. Hem kronik rahatsızlıklar hem de enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir.
5- ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRIR
Eğer alerjik bir rahatsızlığınız yoksa tarçın yeni doğum yapanların kullanabileceği bir baharattır. Yapılan araştırmalarda tarçının anne sütünü arttırdığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra gebelik zamanında oluş cilt çatlaklarının da giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.
6- KALBİNİZE FAYDASI
Tarçın içinde bulundurduğu antioksidanlar ve biyotik bileşenler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı sizi korur. Kan dolaşımınızı düzenler ve zinde olmanızı sağlar.
TARÇININ İÇİNDEKİ VİTAMİN VE MİNERALLER
Tarçının içindeki maddeleri yazmak çok zor olacak. Çünkü içindeki vitamin ve minerallerin sayısı bir hayli fazla. Hani olmayanları yazalım desek muhtemelen daha az yer kaplar. 😅 Fakat biz gene de olanları yazalım.
A VİTAMİNİ RAE
A VİTAMİNİ İÜ
B6 VİTAMİNİ
C VİTAMİNİ
E VİTAMİNİ
K VİTAMİNİ
Kalsiyum
Demir
Şeker
Magnezyum
Niasin
Fosfor
Tiamin
Potasyum
Sodyum
Çinko
Lif
Karbonhidrat
Protein
Riboflavin
TARÇIN NASIL TÜKETİLİR
Tarçın tüketiminin bir kaç farklı yolu var. İsterseniz çay halinde isterseniz siyah çayınızla istersenizde yemek veya tatlılara katabilirsiniz. Toz yada çubuk halinde tüketilmesi arasında besin değeri açısından bir farklılık yoktur. Tarçın tüketiminin günlük önerisi çubuk tarçında yarım çubuk toz tarçında ise bir çay kaşığı kadardır. Her gün tarçın tüketen birisi değilseniz tükettiğiniz zamanlarda bu miktarın iki katına çıkmanın bir mahsuru yoktur. Tabi tarçına alerjiniz yoksa. Birde toz tarçını katkısız yutmak midenizde tahribata yol açabilir. Aynı zamanda boğulma riski de teşkil edebilir. Bu yüzden tavsiyemiz yemeklere, tatlılara katılması yada çay halinde tüketilmesidir.
TARÇIN ÇAYI NASIL YAPILIR
Tarçın çayı yapmak oldukça basittir. Bir fincan kaynamış suya yarım çay kaşığı toz tarçın yada yarım çubuk tarçını atıp 5 dakika bekletin. Sonra afiyetle tüketebilirsiniz Eğer tatlandırmak isterseniz bal ile tatlandırabilirsiniz. Eğer siyah çay ile tüketmek isterseniz, bir çay bardağına yarım çubuk tarçın kırıp tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve fikirleriniz bizim için çok önemli...